SG2 Design
RUE JOSEPH II OFFICES. Brussels, Belgium, 2007.
slide show gallery

slide show gallery

I was part of the project team while working at Conix Architects in Brussels, Belgium, to completely redesign the and exterior and interiors of an existing seven-storey corner office building, located within the European quarter.

The existing building was stripped of all internal and external finishes down to the existing concrete structure; most of the demolished materials were recycled. The objective for the new interiors was to create more minimal and bright spaces, primarily since the only source of natural light for the office spaces was through the two main street facades and an internal light well.

The ground and mezzanine floors, (which now house the entry and reception areas) are differentiated from the rest of the office floors via a plynth, which is emphasised through a random diagonal line pattern of steel framing. The proposed new entry was located on the corner, to give it more prominence. The entry hall and reception became L-shaped as a consequence, since the main lift core and stairs would remain in their existing locations. Access to the existing mezzanine floor (which previously housed office space), was now used as the location for the reception desk and waiting area. The internal walls of the entry hall are lined in opaque glass panels, retro-illuminated with vertical neon battens, which provide a more uniform distribution of light and give the entry more importance.

The reception desk incorporates a white leather-padded bench, which corresponds to the main seating element of the waiting area located opposite. The materials palette is kept to a minimum using white as a backdrop, key elements such as the reception desk are accentuated in a contrasting black laminex. Honed basalt was selected for the floor tiles, which were to be laid randomly in a pattern of varying lengths and widths, which creates a rather neutral yet unordinary base.

The air-handling system is incorporated within the glass wall panelling system. Fresh air is drawn from the base of the walls in the kickpanels, which is then treated and extracted at the top through horizontal aluminium grilles. This system also serves a dual purpose, for cooling the neon lights behind the glass panels.


©2014 Sebastiano Ghezzi

Site by JamstaGrafix