West Footscray House, Melbourne, Australia, 2013-2015

This Californian bungalow is located in Clive Street, on the fringe of Melbourne’s CBD. The initial brief was to create a contemporary open-plan living area with more bedrooms and bathrooms, plus increase energy efficiency levels, all within the existing footprint of the single-storey house.

The proposed new areas were designed to maximise northerly aspect and views to the extensive garden beyond. Approximately 2/3 of the original house was demolished and re-built at the rear and the new additions respected the surrounding landscape, by avoiding the removal of a significant magnolia tree that assists in shading the house during summer. This created an opportunity to cantilever out a section of new roof, to provide some shelter from the elements for the deck below. A new light well lined with floorboards slices through the ceiling space, creating a delightful point of interest that defines the open areas below, and allows heat built-up over summer to be expelled via motorised louvres.

The renovation works were completed by on-budget and generally exceeded the home owner’s expectations and brief, much to the delight of everyone involved on the project!