Tassie Residence, Tasmania, Australia, 2016

This new two-storey house is located in Penguin, which a small coastal town on the north coast of Tasmania. The site has a unique setting with ocean views towards the north and rolling hills to the south.

The proposed layout runs along a north-south axis. The main side wall was rotated out at 20 degrees to compensate for the slightly angular site and to focus views out towards the ocean, where the main living areas and bedrooms were located. A double garage is nestled behind the feature wall with the main entry and was proposed to be built in natural stone, to act as a protective barrier from harsh westerly winds and afternoon sun. The first floor contains all main living areas such as kitchen and dining, to take advantage of the views out in all directions; a large deck has been located strategically over the garage to capture those views.

A raked skillion roof caps the house and continues the angled/ triangular theme. As a result of budget cuts and the project being novated to the Builder, the main materials used are masonry, render and colorbond steel, with aluminium framed doors and windows to resist the harsh coastal conditions.