Rue Joseph II Offices. Brussels, Belgium, 2007

I was part of the project team while working at Conix Architects in Brussels, Belgium, to re-design the exterior and interiors of an existing seven-storey office building located in the European quarter.

The existing building was stripped of all finishes down to the bare concrete structure, the majority of demolished materials were recycled. The objective for the new interiors was to create more well lit, minimal spaces, since the only source of natural light for the offices had been via the main street facades and an internal light well.

The ground and mezzanine floors, which now house the entry and reception areas, are differentiated from the rest of the floors by a plynth, which is emphasised by a random pattern of diagonal steel framing. The proposed new entry was located on the corner to give it more prominence. The internal walls of the main entry foyer are lined in retro-illuminated opaque glass panels, which provide a more uniform distribution of light to give the entry more importance.