North Carlton Renovation, Melbourne, Australia, 2016-

The existing house is a quaint two-tone single-front brick cottage in Rathdowne Street. New additions are proposed to replace existing rear lean-to structures, plus the inclusion of a new rear carport.

The house lies within a heritage overlay and is surrounded by predominantly low-rise brick cottages and townhouses. The site conditions are quite restrictive but are north-facing, so the proposed additions were designed to maximise northern light to all new living areas and kitchen that open-out at the rear of the house.

A proposed new carport drapes over an existing brick structure in the backyard, to incorporate any “loose ends” under one roof. The roof itself incorporates polycarbonate sheeting to allow light through; its form emulates service stations from the passed.

Dark colorbond cladding and recycled red-bricks (re-used from demolition works), will enforce sustainable principles and create a contemporary, yet sympathetic addition to the period home.