SG2 Design
NORTH CARLTON TOWNHOUSE. Melbourne, Australia, 2003.
slide show gallery

slide show gallery

This project involved the design of a proposed new townhouse, to be located over an existing open carpark area at the rear of an existing inner-city terrace house.

The townhouse was designed as a raised structure on steel portal frames, to enable clear space below for common car parking. A new covered steel gangway links the building to the external stairs (designed by SG2 design at an earlier stage), which lead to the front of the existing building and street beyond. High-level, clerestory strip windows maximise northern light and allow for fresh air and views out from all rooms, while respecting the neighbour's privacy. Openable louvres would help achieve a venturi effect to cool the apartment at night in summer, while northern sunlight would warm the unit in winter.

The curved north wall creates an interesting internal space and a more exciting sculptural alternative outside to the typical brick "shoebox" additions, which are prevalent in the area. The steel cladding is light-weight and cost effective, allowing for changes in colour to break-up the mass of the building. Red colorbond steel stripes help "bleed" the new addition visually into the existing red brick building. The perforated steel cladding section softens the sharp end of the structure and filters sunlight to the external terrace.

The proposed townhouse was re-designed based on the original scheme, to allow for additional living areas above.


©2014 Sebastiano Ghezzi

Site by JamstaGrafix