SG2 Design
BEACH HOUSE. Lorne, Australia, 2008-2009.
slide show gallery

slide show gallery

This project was done with Archiforma and involved the extension of an existing single-storey beach house in Waverley Avenue, Lorne.

The new additions are comprised of a series of 'terraces' or 'blocks' that step-down the site to conform and take advantage of the natural slope. In doing so the new additions become almost invisible from the street and create three distinct and separate living quarters. These areas are accessible from separate entries that lead off the main driveway, or alternately from a communal internal staircase.

Two "floating boxes" which make-up the composition, are emphasised on the south elevation and help break-up an otherwise monolithic form. Terraces are located on top of each box, which lead directly off the main living areas to take advantage of the views. Bedrooms are located to the north where windows are smaller and to prevent any overlooking from the much higher neighbouring building. Large glazed openings are located on the south side in living areas, to maximise ocean views and help articulate the "box ends".

The height restrictions in the area are satisfied by the stepped nature of the proposal, the steep site becomes an advantage in the sense that it ensures a low-rise building that blends into it's natural setting and also for maximising the surrunding views. The proposed materials are predominantly render (to unify the existing house with the new addition), colorbond sheet metal roofing, glass and timber. The render colours are varying shades of green, which were selected from the council's suggested colour pallette and help integrate the house within it's woodland context as well as help articulate and emphasise the boxed forms.


©2014 Sebastiano Ghezzi

Site by JamstaGrafix